fiberduk är bra

Vad är en fiberduk?

Definitionen av en fiberduk

En fiberduk är en flexibl, porös produkt som består av ett eller flera fiberskikt. De separata fibrerna kan antingen vara föredraget orienterade i en riktning eller kan avsättas på ett slumpmässigt sätt. De binds genom kemiska, termiska eller mekaniska processer till textilprodukter. Fiberdukar är huvudsakligen plana strukturer. Denna relativt unga gren av textilindustrin har expanderat enormt efter andra världskriget på grund av de höga produktionstakten och de kostnadsbesparingar som härrör från.

Samtida fiberduk tyg dateras till tidigt 1930-tal. Vid den tiden började några textilföretag experimentera med bundna material som ett sätt att utnyttja bomullsavfall. Den första kommersiella produktionen av de produkter som nu kallas fiberdukar började 1942 i USA i ett försök att producera tyg direkt från fibrer. Marknaden för fiberduk produkter har upplevt en enorm tillväxt och har potential för mer.

Fiberdukar kan klassificeras som antingen engångs- eller hållbara varor. Engångs- eller icke-hållbara, fiberdukar inkluderar sådana engångsprodukter som blöjor, medicinska förband, hushållsservetter och engångsskyddskläder. Slitstarka varor används för gränssnitt för kläder, inklädnader för bilar, vägunderlag och mattor.

Råmaterial

Polyester är de mest använda fibrerna i USA; olefin och nylon används för sin styrka, och bomull och rayon används för att absorbera. En del akryl, acetat och vinyon används också.

Fibrer väljs utifrån deras egenskaper och förväntad prestanda vid slutanvändning. Nya fibrer av första kvalitet föredras framför återanvända eller upparbetade fibrer. Både stapel- och filamentfibrer används, och det är möjligt att blanda fibrer av olika längder samt fibrer av olika generiska grupper. Valet av fibrer beror på den föreslagna produkten, den vård som vanligtvis ges den och den förväntade eller önskade hållbarheten. Liksom vid tillverkning av alla tyger är kostnaden för de använda fibrerna viktig, eftersom den i sin tur påverkar kostnaden för slutprodukten.

Egenskaper av en fiberduk

Den speciella uppsättning egenskaper som en fiberduk kan ha beror på kombinationen av faktorer i dess produktion. Utbudet av egenskaper är brett.

 • Utseendet hos fiberduk tyger kan vara pappersliknande, filtliknande eller liknande det hos vävda tyger.
 • De kan ha en mjuk, spänstig hand, eller så kan de vara hårda, styva eller brett med liten böjlighet.
 • De kan vara så tunna som tunna som silkespapper eller många gånger tjockare.
 • De kan också vara genomskinliga eller ogenomskinliga.
 • Deras porositet kan variera från låg riv- och spränghållfasthet till mycket hög draghållfasthet.
 • De kan tillverkas genom limning, värmebondning eller sömnad.
 • Draperbarheten hos denna typ av tyger varierar från bra till ingen alls.
 • Vissa tyger har utmärkt tvättbarhet; andra har ingen. Vissa kan vara kemtvättade.

Utveckling

Fiberdukar är konstruerade för att ge speciella egenskaper som är lämpliga för önskad slutanvändning. Till exempel kan blöjor konstrueras av två olika skikt av fibertyg: ett yttre skikt bestående av vätmedelsbehandlad polyester som tillåter snabb vätskepenetrering, men med minimal försvagning i sidled, och ett inre skikt av absorberande rayon. Tunna, högfiltrerande fiberdukar för kirurgiska masker kan vara sammansatta av mikrodenierfibrer. Forskning fortsätter för att uppnå eller kanske överträffa vissa egenskaper hos konventionellt konstruerat tyg.

Användning av fiberdukar

Användningen av en fiberduk produkter fortsätter att växa. De många användningsområdena för fiberdukar kan klassificeras som engångsartiklar, hållbara konsumtionsvaror och industrimaterial. Alla dessa områden använder sig allt mer av denna typ av varor på grund av dess låga kostnad och dess lämplighet för många behov.

 • Fiberdukar för engångsbruk är huvudsakligen gjorda för engångsanvändning; men vissa, som dammdukar, kan tvättas och återanvändas några gånger.
 • Allmänna tillämpningar inkluderar produkter för personlig hygien, såsom blöjor och dambindor; medicinska produkter såsom operationsrockar och draperier; kirurgiska och industriella masker, bandage, våtservetter och handdukar; haklappar och även kostymer för speciella evenemang.
 • Slitstarka fiberdukar har breda användningsområden. Varaktiga konsumtionsvaror inkluderar både hushållsartiklar och heminredning, såsom för draperier, möbelklädsel, madrassstoppning, handdukar, bordsdukar, filtar och mattunderlag samt kläder och kläder, såsom för mössor, foder, mellanfoder, gränssnitt och förstärkning av annat tyger.
 • Många industriella användningsområden inkluderar filter, isolering, förpackningsmaterial, vägbäddsstabiliseringsplåtar eller vägbyggnadsmaterial geotextilier och takprodukter.

About the author