pastamaskin pasta

Hur man använder en pastamaskin för att göra pasta

Skönheten med färsk pasta

Att göra hemlagad pasta är väl värt den extra ansträngningen. Den har en konsistens och smak som är mycket bättre än torkad, köpt pasta från snabbköpet, och att göra degen och kavla ut den på en pastamaskin är kul för hela familjen. När du väl bemästrar att använda en pastamaskin kommer du inte att överväga att köpa torkad förpackning igen.

Här är en steg-för-steg-guide för att göra hemmagjord pasta med en pastamaskin. Du kan såsa den med vad du vill, men basilikapesto eller tomatsås med italiensk korv hjälper till att få fram konsistensen och smaken på de färska nudlarna.

Kombinera ingredienserna

Det första steget för att göra hemlagad pasta är att kombinera alla ingredienser och det finns bara tre. Du kommer behöva:

  • 2 dl universalmjöl
  • 3 stora ägg (rumstemperatur)
  • Nypa salt

Häll mjölet i en hög på en arbetsyta och gör en brunn i mitten. Knäck äggen försiktigt i brunnen, se till att sidorna av brunnen är tillräckligt höga så att äggen inte rinner över. Tillsätt en rejäl nypa salt i äggen.

Blanda degen

Vispa försiktigt äggen i en cirkulär rörelse med en gaffel, blanda gradvis in mjöl från brunnens sidor. Inte allt mjöl kommer att absorberas i äggen. Du bör sluta när du har en kladdig degmassa.

Knåda degen

Skrapa ihop all degen till en boll och börja knåda den, bred ut lite av det extra mjölet över arbetsytan om degen börjar fastna. Knåda degen genom att trycka fast i den med hälen på handen, vik degen mot dig, ge den ett kvarts varv och upprepa press- och vikrörelsen. Fortsätt knåda i tre till fyra minuter, tills degen är smidig och elastisk. Slå in degbollen i plast och låt vila 20 minuter på bänkskivan.

Under tiden, ställ en kastrull med vatten på spisen för att koka, eftersom du vill koka pastan strax efter att du har gjort den – annars torkar den ut.

Slå in och låt vila

Slå in degbollen i plast och låt vila 20 minuter på bänkskivan.

Dela degen

Ställ in din pastamaskin, klämma fast den på ett bord, bänkskiva eller en robust skärbräda. Vrid ratten till den bredaste inställningen (vanligtvis inställning nummer 1 på ratten). Dela pastadegen i fyra bitar.

Platta

Arbeta med den första biten (behåll de återstående delarna täckta med plastfolie), platta ut den till en rektangelform.

Börja rulla

Börja med en av de kortare sidorna av rektangeln, mata den genom rullarna.

Vik degen

När degen har kommit ut ur den andra änden, vik in ena sidan av biten i mitten och vik sedan den andra sidan över den för att bilda tre lager, som om du viker ett affärsbrev, tryck lätt på toppen av degen. en degbit för att täta den.

Mata in degen i maskinen igen

Börja med en av de smalare, öppna sidorna av den vikta degen, mata pastan genom maskinen, igen på den bredaste inställningen. Upprepa vik- och rullningstekniken på den bredaste inställningen totalt fem gånger.

Forma ett ark med pasta

När du har vikt och rullat degbiten fem gånger, börja sedan kavla den tunnare genom att vrida ratten till nästa smalaste inställning (mest troligt nummer 2). Rulla pastan genom maskinen. Vid det här laget är det bäst att arbeta med en medhjälpare, så att en person kan vrida på veven och den andra personen kan styra in degen i maskinen med ena handen och fånga den med den andra handen, var försiktig så att du inte sträcker eller sliter sönder arket . Utan att vika degen mellan inställningarna, fortsätt att minska inställningarna tills degen är rullad så tunt som du vill (du behöver inte gå till den tunnaste inställningen på maskinen). Om pastaarket blir för långt kan du skära det på mitten med en kniv eller degskrapa – annars får du ohanterligt långa nudlar.

Forma nudlarna

Fäst nudelskärningstillbehöret på pastamaskinen enligt instruktionerna i din manual. Mata sedan in det tunt rullade pastaarket i skärtillbehöret, fånga nudlarna genom att dra dem över dina händer när de vevas ut ur maskinen (återigen, det är bra att ha en annan person som hjälper till att vrida veven). Upprepa hela processen med de återstående degbitarna.

Se till att de färdiga nudlarna inte klibbar ihop

Färdiga nudlar kan förvaras på ett speciellt torkställ för pasta eller så kan du strö ut dem på en plåt som har pudrats med majsmjöl. Se till att separera nudlarna och släng dem med majsmjöl; annars håller de ihop.

Koka och såsa pastan

Tillsätt en liten näve salt i det kokande vattnet och tillsätt din pasta. Färsk pasta tar inte mer än 2 till 3 minuter att tillaga; det görs när det ljusnar i färgen och är ”al dente” (fast, men ömt) mot bettet. Låt pastan rinna av väl och servera den med valfri sås.

About the author